innerlijk kind

Iedereen heeft een innerlijk kind. Geen enkel innerlijk kind is hetzelfde. Het is uniek. Net als jij! Je innerlijk kind is dat deel van jou wat heeft meegemaakt toen jij kind was. Het omvat alles wat je hebt geleerd en ervaren als kind. Wat jij als waarheid hebt gemaakt. Het verhaal dat je over jezelf vertelt. Je innerlijk kind is een deel van jou dat onbewust in je aanwezig is en invloed heeft op wat je voelt en doet. Het is gevormd op basis van je karakter, de omstandigheden waarin je bent opgegroeid en de sociale omgeving waarin dit gebeurde. Als kind hebben we verschillende overlevingsstrategieën ontwikkeld en maskers opgezet, gebaseerd op de ervaringen en overtuigingen die we hebben meegekregen. Toen helpend. Zeker. Maar nu niet meer. Nu belemmeren ze ons om voluit te leven.

Jouw innerlijk kind
de belangrijkste persoon in jouw leven.

Jouw innerlijk kind zorgt ervoor dat je in jouw kracht staat. Dat je blij bent. Dapper. Vol vertrouwen leeft en jouw leven pakt. Voluit.

Maar ook dat je je eenzaam, onzeker, verdrietig, boos, gekwetst voelt. Dat je jezelf blokkeert. Belemmert. Of dat je je misschien wel leeg voelt. Niet gezien, gehoord, afgewezen of niet erkend. Ook dat is jouw innerlijk kind.

Wil je krachtig en autonoom in het leven staan, dan heb je een zelfverzekerd en dapper innerlijk kind nodig. Het bange en ontmoedigde deel zal je voortdurend in de weg staan met als zijn angsten en vermijdingstrucjes bij het volgen van jouw dromen.

Je innerlijk kind is dat deel van jou dat wat heeft meegemaakt toen je kind was. Het omvat alles wat je hebt geleerd en ervaren als kind voor je pubertijd.

Jouw innerlijk kind in een deel van je onderbewuste en invloed heeft op alles wat je voelt en doet.

In je opvoeding begrenzen jouw ouders of verzorgers jou. Ze leren jou ook wat jouw grenzen zijn en respecteren deze. Ouders of verzorgers leren jou omgaan met jouw gevoelens. Wat deze gevoelens je vertellen. En dat je deze gevoelens mag volgen. Want jouw gevoelens wijzen jou de weg. Naar jouw pad.

Ouders of verzorgers bieden jou veiligheid. In hun relatie met jou, maar ook in relatie met jezelf en met anderen. Je mag en kan anderen vertrouwen,, zolang jij jouw gevoel maar volgt. Zolang het maar goed voelt voor jou.

Jouw ouders leren jou verantwoordelijkheid te nemen.. Jouw eigen potentie te zien. En te gaan voor jouw dromen. Hoe groots ze ook zijn.

Jouw ouders of verzorgers leren jou dat je plezier mag maken. En te uiten. Te leven in vrijheid, zonder chaos.

Jouw ouders of verzorgers leren je te ontvangen. Te genieten. En te geven!

IN DE IDEALE SITUATIE..

In die ideale situatie word je voorzien in al je basisbehoeften. In de juiste hoeveelheid. En op het juiste moment. En ook dat je precies de juiste leermomenten ervaart; de minder leuke situaties in het leven. En de leuke situaties.

Dat zou toch ideaal zijn? Toch?

Dit kan niet. Lukt niet. Ook al doen ouders en verzorgers nog zo hun best..

Als jouw ouders of verzorgers niet kunnen voldoen aan jouw basisbehoeften, raakt jouw innerlijk kind gewond of beschadigd.

Jouw innerlijk kind is gevormd op basis van

 • jouw eigen karakter
 • de omstandigheden waarin je bent opgegroeid en
 • de sociale omgeving waarin dit gebeurde.

Geen enkele ouder of verzorger kan alle behoeften vervullen die jij als kind hebt.

En ouders en verzorgers kunnen ook niet doorgeven wat zij zelf niet bezitten.

Alstu! Niet fijn om te horen, toch?

Ook jouw ouders of verzorgers hebben een verleden. Met pijn. Patronen. Overtuigingen. Dynamieken. Loyaliteiten. Ook jouw ouders of verzorgers hebben bepaalde ervaringen opgedaan, die ze onbewust doorgeven.

Hierdoor kunnen ouders of verzorgers (emotioneel) afwezig zijn. Leven in angst. Of té aanwezig zijn. Of ze dragen iets zwaars uit het verleden. Of… 

Zo doen sommige ouders uit liefde, of uit hun eigen onvervulde behoeften, alles voor hun kinderen. Zodat zij bijvoorbeeld geen pijn hoeven mee te maken. Ze doen of beschermen teveel, waardoor kinderen onvoldoende of niet worden gezien in hun basisbehoeften aan zelfstandigheid en krijgen ze te weinig grenzen opgelegd.

Of door hun pijn of onvervulde behoeften kunnen ze niet of niet goed emotioneel aanwezig zijn. Of misschien is aanwezig zijn helemaal niet mogelijk door overlijden, scheiding, psychische problemen, verslavingen.

Volwassenen die veel aandacht hebben besteed aan hun eigen achtergrond en persoonlijke ontwikkeling, hebben hun innerlijk kind alsnog zoveel mogelijk gegeven en waar nodig geheeld.

Triggers voor jouw innerlijk kind

Kleine herhaling.. Omdat het zo belangrijk is.

Elk van ons heeft een innerlijk kind, of het kinderlijke deel van onszelf. Ons innerlijk kind draagt alle onbewuste herinneringen van ons verleden en onze ware, spontane, vrolijke aard. Ons innerlijk kind heeft behoefte aan:

 • Gezien te worden
 • Gehoord te worden
 • Erbij te horen
 • Zich veilig te voelen
 • Zich authentiek te kunnen uiten

Door ons innerlijk kind te begrijpen en onszelf opnieuw op te voeden, kunnen we leren hoe we onze emotionele behoeften op een gezonde manier kunnen vervullen en hoe we een emotioneel gezond leven kunnen leiden.

Onze innerlijke kinddelen kunnen getriggerd worden als je door een ander

 • wordt afgewezen
 • in de steek wordt gelaten
 • onder druk wordt gezet
 • vernederd of
 • misbruikt

Je voelt het als een bedreiging van je basisbehoeften. 

 1. Een veilige band met andere mensen.
 2. Onafhankelijkheid en zelfstandigheid. Het creëren van jouw mening en jouw waarden.
 3. Duidelijk grenzen en leiding krijgen.
 4. Spontaniteit en plezier kunnen uiten.
 5. Vrijheid om je behoeften en emoties te kunnen uiten.

En dat deel, jouw innerlijk kind, wordt getriggerd in sommige situaties.

Ik kan er nog uren over schrijven, omdat innerlijk kind therapie in combinatie met familieopstellingen, systemische therapie en schaduwwerk zo mooi is..

Maar wil je meer weten over de therapietrajecten en online programma’s,  die ik hierover heb geschreven. Kijk dan verder op deze website of maak vrijblijvend een afspraak voor een kennismaking via onderstaande button.

Misschien tot snel!

 

 

 

Scroll naar boven